hotelarze.pl   hotel.pl
  Turystyka   Hotelarstwo    Gastronomia Dzisiaj:  English  
HOTELARSTWO
Hotel
Marketing i sprzedaż
 
GASTRONOMIA
Gastronomia
Kelnerstwo
Kuchnia
Urządzenia gastronomiczne
 
TURYSTYKA
Turystyka
 
KSIĘGARNIA
Zapraszamy do księgarni
 
Pomoce naukowe-hotelarstwo
Hotelarz online - testy dla hotelarzy
Zadania praktyczne dla hotelarzy
Zadania i testy egzaminacyjne
DLA NAUCZYCIELI
Praktyki, Staże

Pomoce naukowe-gastronomia
Hotelarz online -testy z gastronomii
 
Pomoce naukowe-turystyka
Hotelarz online - testy z turystyki
Zadania praktyczne
Zadania i testy egzaminacyjne  
PRZEPISY PRAWNE
dot. obiektów hotelarskich
dot. ochrony przeciwpożarowej
prawo żywnościowe
 
KONFERENCJE, KONKURSY
Konferencje, szkolenia ...
Relacje z konkursów
 
TARGI
Targi turystyczne
Relacje z targów
 
ORGANIZACJE BRANŻOWE
Organizacje turystyczne
Organizacje kucharzy
 
EKSPERCI
Hotelarstwo
Gastronomia
ARCHIWUM WIADOMOŚCI
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
 

Jeśli pragniesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie - podaj swój

 adres e-mail



Zapisz się
Wypisz się


Jeden z zaledwie czterech 7-gwiazdkowych hoteli na świecie The Beijing 7-star Morgan Plaza został oddany gościom tuż przed otwarciem Olimpiady w Pekinie. Goście zatrzymujący się w tym 48-piętrowym hotelu mają do dyspozycji teren o powierzchni prawie 10 ha, gdzie mogą znaleźć centra handlowe, modne apartamenty, najlepszą na świecie restaurację japońską, a nawet świątynię.

Liniowiec marzeń Queen Victoria - powstała w 2007 r., ale zanim to się stało, zbierano opinie osób podróżujących Queen Elizabeth i Queen Mary. To dwie siostry Viktorii - wszystkie należą do eleganckiej linii Cunard. Na statku o długości 294 metrów, szerokości 32 metrów i wysokości 55 metrów, znajduje się m.in.: okazałe lobby z dziełami sztuki, 8 restauracji i barów, kluby nocne, sale klubowe, teatr, kino, kasyno. Jest też SPA, fitness center, baseny i jacuzzi. Wszystko w pięknych, stylowych wnętrzach, które mają zapewnić jak najwyższą jakość wypoczynku. Na wycieczkowcu są atrakcje niespotykane na innych liniowcach, m.in. prywatne loże w trzypiętrowym Royal Court Theatre, pierwsze na świecie pływające muzeum, dwupiętrowa biblioteka z drewnianą boazerią, sześcioma tysiącami wolumenów z całego świata oraz pięknymi spiralnymi schodami, konserwatorium w stylu kolonialnym z fontanną tonącą w zieleni i ruchomym szklanym dachem, trasa do joggingu czy sekretna wiktoriańska alkowa. Na pokład liniowiec zabiera 2 tys. pasażerów. Oddaje im do dyspozycji ponad 1000 kabin. O ich komfort dba załoga licząca 900 osób. Najtańszy bilet na rejs kosztuje niecałe 1000 euro, najdroższy, np. dookoła świata, kosztuje ok. 8 tys. euro.

Podstawowym wskaźnikiem w hotelarstwie są zrealizowane, dzienne obroty każdego wybudowanego pokoju. RevPar jest otrzymywany z iloczynu współczynnika wynajmu pokoi (frekwencja = liczba sprzedanych pokojonocy / liczba pokoi x 100 %) i średniej ceny za pokój (ADR).
uwaga: RevPAR nie bierze pod uwagę dochodów z innych usług hotelu, takich jak restauracje, spa, przystanie, kasyna itp. Przykład:

- średnia frekwencja : 50,76%
- średnia cena w złotych za dobę
  hotelową: 237,83 zł,
- wskaźnik REVPAR wynosi: 120,73zł
 

Punkt rentowności działalności hotelarskiej (Lmin) - jest to minimalna liczba miejsc noclegowych lub pokoi jaką należy sprzedać, aby zapewnić pokrycie kosztów
Lmin = Ks/(c-kz)
Ks-całkowite koszty stałe; c-cena pokoju lub miejsca noclegowego; kz -jednostkowe koszty zmienne przypadające na jedno miejsce noclegowe lub pokój

Hotspot - to otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu, umożliwiający dostęp do Internetu za pomocą sieci bezprzewodowej (WiFi). Hotspoty najczęściej instalowane są hotelach, restauracjach, centrach handlowych, na lotniskach, dworcach, szpitalach i uczelniach. Dzięki nim posiadacze przenośnych komputerów wyposażonych w kartę sieciową standardu 802.11 mogą podłączyć się do Internetu. Czasami usługa taka jest bezpłatna.

Marketing - najważniejszy cel:  dotarcie z właściwym komunikatem do właściwych osób za najniższą cenę.

M-Marketing (mobile marketing) - są to wszystkie formy realizacji strategii komunikacyjnych, wynikających z planu marketingowego, przy pomocy telefonu komórkowego i z wykorzystaniem jego możliwości. Do narzędzi M-Marketingu należą SMS-y, MMS-y i EMS-y - wiadomość głosowa, przetworzona elektronicznie. Usługi te zrobiły błyskotliwą karierę i są obecnie najchętniej wykorzystywane, głównie ze względu na swą prostotę i niskie koszty. M-Marketing można zastosować w serwisach informacyjnych, w konkursach konsumenckich czy w głosowaniu w konkursach.

Event - wydarzenie,  spotkanie (towarzyskie, mecz), zawody.
Event - rozumiemy jako każdą formę wydarzenia typu handlowego albo promocyjnego  o charakterze bardziej masowym, jak np. koncert.
Najważniejsze elementy dobrego eventu to: oryginalność, odwaga pomysłu i spójność projektu z komunikacją marki.

non-event - fiasko

URZĄDZENIA GASTRONOMICZNE

Zmywalnie i zmywarki (cz.III)

Zbigniew TORŁOP


Jeżeli macie Państwo pytania - proszę o kontakt
kuchnia@hotel.pl. Zawsze chętnie odpowiem.

Projektowanie zmywalni wymaga dobrej znajomości ilości i rodzaju mytych naczyń, jak również specyfiki działania zakładu. Istotną sprawą są szczegóły techniczne dotyczące przyłącza i odpływu wody oraz energii elektrycznej i wentylacji pomieszczenia zmywalni.

W tym artykule zajmę się zmywarkami tunelowymi dla potrzeb dużych obiektów, jak również zmywarkami specjalnymi tzn. dla potrzeb gastronomii, piekarnictwa i cukiernictwa.

Jedną z najbogatszych ofert zmywarek tunelowych i specjalnych na rynku polskim wraz z dobrze zorganizowanym serwisem posiada włoska firma COMENDA. Dlatego też opis tych zmywarek przedstawię na ich przykładzie.

zmywarka stacjonarna

Zmywarki tunelowe lub inaczej tunelowe maszyny do mycia naczyń stosowane są do pracy ciągłej w systemie przepływowym. Znaczy to, że z jednej strony wkładamy do maszyny naczynia brudne, a z drugiej strony - po przejściu całego cyklu mycia - odbieramy naczynia czyste. Zmywarki te dzielą się na dwie grupy: z automatycznym transportem bezpośrednim naczyń oraz transportem naczyń w koszach.

Jednocześnie występuje tutaj drugi podział: na zmywarki stacjonarne i modularne.

Zasada zmywania w tych zmywarkach jest taka sama. Różnica polega na tym, że zmywarki modularne - poprzez możliwość łączenia modułów o różnych funkcjach: tj. mycia wstępnego, mycia właściwego oraz podwójnego płukania - pozwalają osiągnąć wyższą wydajność i skuteczność mycia. Poza tym posiadają możliwość rozbudowy o dodatkowe moduły wyposażone wyposażone w funkcje skraplania oparów, moduł suszący i system odzysku ciepła, który zmniejsza ilość energii do podgrzewania wody i płukania. System wyposażenia dodatkowego pozwala na prawie nieograniczoną możliwość zabudowy w linii prostej lub kątowej w zależności od potrzeb i możliwości pomieszczeń zakładu. Maszyna tunelowa podzielona jest na strefy, w których zachodzą kolejne fazy procesu mycia.

Bezpośredni transport naczyń połączony z taśmociągiem stosowany jest najczęściej tam gdzie ruch konsumentów jest stały, np. w szpitalach, jednostkach wojskowych, dużych stołówkach itp.

Maszyny tunelowe z koszowym transportem naczyń poleca się szczególnie tam, gdzie występuje nierównomierna rotacja konsumentów, np. w dużych restauracjach. Podczas mycia każde naczynie podlega pełnemu cyklowi mycia, przechodząc z jednej strefy do drugiej. Każda strefa pracuje niezależnie, posiada własny zbiornik wodny, zespół grzewczy i pompę. Wewnątrz znajdują się też podwójne kurtyny, które rozdzielają komory mycia i płukania o wysokiej odporności na środki chemiczne i wysokie temperatury.

Pierwszą fazą pracy maszyny tunelowej jest wstępne mycie zimną wodą, mające na celu usunięcie resztek jedzenia. Kolejną fazą mycia jest strefa mycia właściwego, gdzie naczynia poddawane są gorącej wodzie z dodatkiem detergentu. Temperatura wody w tej strefie powinna osiągnąć 60-65oC. Ogromną rolę w tej fazie mycia odgrywa właściwe dozowanie detergentu (płynu do mycia). Ponieważ środki te są silnie skoncentrowane zaleca się dozowanie automatyczne. W tej fazie procesu mycia powinny zostać usunięte wszelkie zanieczyszczenia, które znajdowały się na powierzchni naczyń. W maszynach modularnych istnieje możliwość zastosowania kilku stref mycia właściwego.

Po myciu właściwym naczynia przechodzą do strefy płukania w celu usunięcia wody myjącej. W tej strefie następuje też proces wyparzania w temperaturze 85-90oC z dodatkiem detergentu ułatwiającego płukanie i powodującego szybkie wysuszanie i wybłyszczanie naczyń. W strefie suszenia naczynia poddawane są strumieniowi gorącego powietrza i schładzane do natychmiastowego ponownego użytku.

Ogromne znaczenie w tego typu urządzeniach ma oszczędność. Producenci i konstruktorzy czynią ogromne starania, aby podnieść wydajność tego rodzaju zmywarek, przy jednoczesnej oszczędności energii, wody, środków chemicznych do mycia i płukania oraz zwiększenia higieny mycia. Dlatego też zastosowano w nich ekonomiczny system wykrywający na wejściu do urządzenia kosze lub naczynia (w zależności od typu maszyny) oraz wstrzymujący pracę zmywarki, jeżeli następuje przerwa w załadunku kolejnych naczyń. Zastosowanie systemu podwójnego filtrowania w komorze mycia pozwala na oszczędność wody w obiegu zamkniętym. Zastosowanie zaokrąglonych powierzchni w komorze mycia zapobiega osadzaniu się resztek jedzenia i tłuszczu. System wymienników ciepła daje możliwość odzyskania ciepła pozostającego w gorącej parze wodnej, powstałej w fazie płukania. Podwójne ściany komór i pełna izolacja zespołu grzewczego zapobiegają emisji ciepła na zewnątrz. Są to ogromne korzyści pozwalające na efektywne wykorzystanie maszyny tunelowej.

Innymi maszynami są zmywarki specjalne o działaniu okresowym.

Charakterystyczną cechą tych zmywarek jest wielkość komory myjącej, pozwalającej na mycie naczyń o dużych wymiarach.

Idealnym rozwiązaniem dla małych i średnich obiektów gastronomicznych, piekarniczych, cukierniczych i cateringu jest zmywarka COMENDA GF-90.

To właściwie gabarytowo mała zmywarka, ale za to ze stosunkowo dużą komorą mycia (510 x 610 x 500 mm), pozwalająca na zastosowanie jej do mycia blach piekarniczych i cukierniczych (o wymiarach (400 x 600 mm), koszy do transportu pieczywa, mięsa, tac termosów do transportu żywności, jak również do mycia całej galanterii ze stali nierdzewnej, począwszy od garnków.

Z kolei rozwiązaniem dla większych obiektów mogą być zmywarki G 65 L oraz G115 L, których wielkość, jak i rozmiary komory mycia dają większą wydajność liczby mytych naczyń na godzinę.

Podsumowując zagadnienia dotyczące zmywarek o działaniu okresowym lub ciągłym: są to instrumenty umożliwiające szybki i sprawny tok w naszej codziennej pracy, zachowując przy tym wszelkie normy higieny, co jest szczególnie istotne przy dużej liczbie konsumentów.

W końcu również i my jesteśmy klientami dużych zakładów gastronomicznych, którzy w dobrej i przyjemnej atmosferze, bez obaw chcemy spożyć posiłek.

Życzę Państwu bezawaryjnej pracy urządzeń i zadowolenia z pracy w dobrze zaplanowanych zmywalniach. 

[hotelarze.pl - 2003]

Hotelarz online - pierwsze w internecie testy dla każdego hotelarza.

Copyright © 2000-2008 Hotelarze.pl | Dodaj do Ulubionych | Redakcja | e-mail: redakcja@hotelarze.pl