Wystawiamy fakturę VAT
Opis niezbędnych elementów
faktury, przykładowe wypełnienie, wzór faktury VAT
Faktura VAT jest dokumentem potwierdzającym dokonanie sprzedaży towaru lub
wykonania usługi. Stanowi ona dla nabywcy podstawę do obniżenia kwoty podatku
należnego oraz zwrotu różnicy podatku lub zwrotu podatku naliczonego
Zgodnie z art. 32, ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług do wystawiania
faktur VAT są zobowiązani zarejestrowani płatnicy tego podatku. Obowiązku
wystawiania faktury VAT podatnicy ci nie mają w wypadku świadczenia usług (w
tym również w zakresie handlu i gastronomii) osobom fizycznym nieprowadzącym
działalności gospodarczej - wystawiają ją jednak na żądanie tych osób.
Fakturę wystawiamy nie później niż siódmego dnia od dnia wydania towaru lub
wykonania usługi. Jeżeli przed wykonaniem usługi otrzymaliśmy całość lub część
należności (przedpłata, zaliczka, zadatek, rata) - wystawiamy fakturę również
nie później niż siódmego dnia od dnia wpłynięcia na nasz rachunek bankowy
całości lub części zapłaty.
Faktura stwierdzająca dokonanie sprzedaży powinna zawierać co najmniej:
-
imiona i nazwiska lub nazwy bądź nazwy skrócone sprzedawcy i nabywcy
oraz ich adresy;
-
numery identyfikacji podatkowej sprzedawcy i nabywcy, z zastrzeżeniem
ust. 10 i 11;
-
numer kolejny faktury oznaczonej jako "FAKTURA VAT";
-
dzień, miesiąc i rok wystawienia faktury, a w przypadku, gdy data ta
różni się od daty sprzedaży, również datę sprzedaży; w przypadku sprzedaży o
charakterze ciągłym podatnik może podać na fakturze miesiąc i rok dokonania
sprzedaży, pod warunkiem podania daty wystawienia faktury;
-
nazwę (rodzaj) towaru lub usługi;
-
miarę i ilość sprzedanych towarów lub zakres wykonanych usług;
-
cenę jednostkową towaru lub usługi bez kwoty podatku (cenę
jednostkową netto);
-
wartość towarów lub wykonanych usług, których dotyczy sprzedaż, bez
kwoty podatku (wartość sprzedaży netto);
-
stawki podatku;
-
sumę wartości sprzedaży netto towarów lub wykonanych usług z
podziałem na poszczególne stawki podatku i zwolnionych od podatku oraz niepodlegających opodatkowaniu;
-
kwotę podatku od sumy wartości sprzedaży netto towarów (usług), z
podziałem na kwoty dotyczące poszczególnych stawek podatku;
-
kwotę należności ogółem wraz z należnym podatkiem.
-
czytelny podpis lub podpis i imię i nazwisko osoby uprawnionej do wystawienia
faktury - zgodnie z rozporządzeniem ministra finansów z
28 marca 2011 r. - patrz Dz.U. nr 68, poz. 360 - podpisy nie
są wymagane
Faktury i faktury korygujące są wystawiane co najmniej w dwóch egzemplarzach,
przy czym oryginał otrzymuje nabywca, a kopię zatrzymuje sprzedawca. Oryginał faktury i faktury korygującej powinien zawierać wyraz "ORYGINAŁ",
a kopia faktury i faktury korygującej - wyraz "KOPIA".
Faktura i faktura korygująca wystawiona ponownie musi
dodatkowo zawierać wyraz "DUPLIKAT" oraz datę jej wystawienia. Duplikat faktury
i faktury korygującej wystawia się w dwóch egzemplarzach, przy czym oryginał
otrzymuje nabywca, a kopię zatrzymuje sprzedawca.
Jeśli posługujemy się cenami brutto - to kwotę podatku obliczamy
według następującego wzoru:
WB x SP
KP = --------------
100 + SP
gdzie:
KP - oznacza kwotę podatku z podziałem na poszczególne stawki podatku
WB - oznacza sumę wartości sprzedaży brutto z podziałem na poszczególne
stawki podatku,
SP - oznacza stawkę podatku;
NIP - numer identyfikacji podatkowej - dziesięciocyfrowy
identyfikator podatkowy. Nadanie NIP następuje w
drodze decyzji wydanej przez urząd skarbowy.
Formalności związane z NIP-em trzeba przeprowadzić zawsze.
Osoby, które numer identyfikacji podatkowej już mają, w związku z rozpoczęciem
działalności gospodarczej muszą złożyć zgłoszenie aktualizacyjne. Jeżeli NIP-u
nie ma, konieczne będzie złożenie zgłoszenia rejestracyjnego.
W przypadku gdy działalność gospodarcza będzie prowadzona w formie
indywidualnej, posiadany już przez podatnika NIP nie zmieni się i stanie się
również NIP-em właściwym dla działalności. Jeżeli jednak działalność ma być
prowadzona w formie spółki (również spółki cywilnej), spółka ta musi uzyskać
odrębny NIP - nie ma możliwości, aby posługiwała się numerem jednego ze
wspólników.
PKWiU (Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług)
Posługiwanie się PKWiU jest nieodzowne przy prowadzeniu
sprzedaży, a szczególnie towarów i usług o obniżonej stawce VAT). 1)
Do dnia 31 grudnia 2010 r. stosowana była Polska
Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzona rozporządzeniem Rady Ministrów
z dnia 18 marca 1997r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU)
(Dz. U. Nr 42, poz. 264, z późn. zm.).
Obowiązująca od 1.01.2011 r. Polska Klasyfikacja Wyrobów i
Usług (PKWiU 2008) została wprowadzona Rozporządzeniem Rady Ministrów z
29.10.2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU).
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) jest
klasyfikacją produktów pochodzenia krajowego oraz z importu, przy czym:
- pod pojęciem produktów rozumie się wyroby i usługi:
- pod pojęciem wyrobów rozumie się surowce, półfabrykaty, wyroby finalne oraz
zespoły i części tych wyrobów - o ile występują w obrocie,
- pod pojęciem usług rozumie się:
= wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarczych
prowadzących działalność o charakterze produkcyjnym, tzn. usługi dla celów
produkcji nietworzące bezpośrednio nowych dóbr materialnych,
= wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarki narodowej
oraz na rzecz ludności, przeznaczone dla celów konsumpcji indywidualnej,
zbiorowej i ogólnospołecznej.
PKWiU (2008):
-
USŁUGI HOTELARSKIE I PODOBNE USŁUGI ZWIĄZANE Z ZAKWATEROWANIEM - 55.10
- USŁUGI RESTAURACJI I POZOSTAŁYCH PLACÓWEK GASTRONOMICZNYCH - 56.10
Klasa ta obejmuje:
usługi przygotowywania i podawania
posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego
wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to czy spożywają oni
przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane w
miejsce przez nich wyznaczone.
Stawki podatku VAT dla podstawowych usług hotelowych
23% - stawka podstawowa, stosowana w razie braku stawki
preferencyjnej albo zwolnienia (stawki zwolnionej);
8% - stawka preferencyjna VAT - podlegające jej towary i usługi wymieniono
głównie w załączniku nr 3 do ustawy o VAT;
Dla usług gastronomicznych preferencyjna 8% stawka wynika z § 7 ust. 1 i poz. 7
załącznika nr 1 do Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 kwietnia 2011 r. w
sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U.
2011 nr 73 poz. 392)
8 % vat :
-
usługi związane z zakwaterowaniem
-
usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem
sprzedaży:
1) napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,
2) napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w
których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
3) kawy i herbaty (wraz z dodatkami),
4) napojów bezalkoholowych gazowanych,
5) wód mineralnych,
6) innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa
w art. 41 ust. 1 ustawy
Rachunek bankowy
Istnieją dwa standardy oznaczania rachunków bankowych: NRB
oraz IBAN.
NRB (Numer Rachunku Bankowego) - to format stosowany w obrocie krajowym.
IBAN (International Bank Account Number) - to format stosowany w obrocie
międzynarodowym.
W obrocie krajowym (złotowym i walutowym) obowiązuje standard
numeru rachunku bankowego (NRB).
Standard rachunku bankowego dla wszystkich jednostek banków mających siedzibę w
Polsce stosowany w obrocie krajowym ma następującą postać:
cc aaaa aaaa bbbb bbbb bbbb bbbb - na dokumentach papierowych
ccaaaaaaaabbbbbbbbbbbbbbbb - postać elektroniczna
gdzie:
cc - dwucyfrowa liczba kontrolna (wyliczana na podstawie pozostałej części nr
rachunku)
aaaa aaaa - ośmiocyfrowy nr rozliczeniowy oddziału banku
bbbb bbbb bbbb bbbb - szesnastocyfrowy numer rachunku Klienta
Oznacza to, że dla wszystkich banków NRB:
- ma długość 26 znaków;
- nie zawiera liter;
- na dokumentach papierowych dla klientów jest w odpowiednich miejscach podzielony spacjami;
- w postaci elektronicznej jest wprowadzany bez spacji.
Warunkiem przyjęcia zlecenia wykonania transakcji
międzynarodowych przez
bank jest określenie przez zleceniodawcę kodu BIC/SWIFT banku beneficjenta
oraz pełnego numeru rachunku bankowego beneficjenta w strukturze IBAN (International Bank Account Number).
Kod BIC/SWIFT jest ośmio lub jedenasto znakowym identyfikatorem banku.
Standard rachunku bankowego
IBAN dla jednostek banków mających siedzibę w Polsce
stosowany w obrocie zagranicznym ma postać numeru NRB, przy czym na początku
dodano identyfikator Polski, tzn. 'PL':
PLcc aaaa aaaa bbbb bbbb bbbb bbbb - na dokumentach papierowych
PLccaaaaaaaabbbbbbbbbbbbbbbb - postać elektroniczna
IBAN stosowany jest wyłącznie dla przelewów zagranicznych (w obrocie krajowym
stosowany jest NRB).
Na przykładzie wypełniamy kolejne pozycje faktury
Faktury VAT można wypisywać na wszelkie możliwe sposoby. Może to być formularz
kupiony w sklepie akcydensowym wypełniany ręcznie, możemy ją drukować ze
zwykłego - nawet najprostszego - edytora tekstów lub profesjonalnego programu do
wystawiania faktur.
1. Sprzedawca, czyli nasz hotel. Podajemy pełną nazwę firmy (Hotel Europejski
Sp. z o.o.), dokładny adres wraz z kodem (00-950 Warszawa, ul. Piękna 14),
NIP (778-110-24-56), nr rachunku bankowego (12 1060 0076 0001 4909 4789 4311)
2. Nabywca, czyli nasz gość. Podajemy pełną nazwę firmy (Partner Hotelarza Sp. z
o.o.), dokładny adres wraz z kodem (02-789 Warszawa, ul. Nowoursynowska 161
lok.30), NIP (951-110-25-65)
3. Miejscowość - tu wpisujemy miejscowość w której znajduje się hotel, czyli w
naszym przypadku Warszawa.
4. Miesiąc, rok sprzedaży - w naszym przypadku luty 2012 r. Data sprzedaży w
większości przypadków powinna być taka sama jak data wystawienia faktury.
5. Data wystawienia - fakturę wystawiamy z reguły w dniu wyjazdu gościa, stąd tu
wpisujemy 19.02.2012 r.
6. Nr faktury VAT - przy nadawaniu numeracji faktur stosowane są różne
warianty, można numerować kolejno faktury od początku do końca roku (np.
01/2012 do 1055/2012), można numerować faktury w każdym miesiącu od pozycji 1 -
tylko wtedy musimy numer przełamać przez miesiąc (np. 10/02/2012). Ważne: dwie
różne faktury VAT o tym samym numerze to prosta droga do uznania nas za
przestępcę skarbowego. Dziura w numeracji (zgubiona faktura) przyniesie ten sam
skutek. Faktury muszą iść dokładnie zgodnie z numeracją, na dokładkę data ich
wystawienia musi zgadzać się z kolejnością numerów. Nie możemy wystawić faktury
o numerze 10 szóstego lutego a dziesiątego lutego faktury o numerze 8.
7. Oryginał/Kopia - wszystkie programy komputerowe drukują od razu na fakturze
Oryginał/Kopia. Oryginał przekazujemy gościowi i skreślamy wyraz Kopia, a
zatrzymujemy dla hotelu drugi egzemplarz na którym skreślamy Oryginał.
8. Opis usług, z których skorzystał gość; wpisujemy PKWiU, ceny; wyliczamy
ceny netto i podatek vat.
(Kwoty wykazywane w fakturze zaokrągla się do pełnych groszy, przy czym końcówki
poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1
grosza.)
Zakładamy: w
naszym hotelu pokój DBL kosztuje 300 zł; w cenę jest wliczony: podatek vat, pobyt 2 godzinny na basenie;
śniadanie płatne dodatkowo - 25 zł; parking 1
doba - 18 zł. Gość przebywał u nas 1 dobę; przyjechał 18.02.2012 r. a wyjechał
19.02.2012, skorzystał z parkingu i zjadł śniadanie.
Dysponujemy zatem takimi danymi związanymi z pobytem gościa:
-
1 nocleg z 18/19.02.2012 w pokoju DBL, cena brutto 300 zł,
-
śniadanie 19.02.2012, cena brutto 25 zł
-
parking z 18/19.02.2012, 1 doba, cena brutto 18 zł
Ad. 1: nocleg (PKWiU - 55.10, stawka podatku VAT - 8 %)
Wyliczamy wysokość podatku VAT wg wzoru
WB x SP |
|
300 x 8 |
---------- |
czyli |
--------- = 22,22 |
100 + SP |
|
100 + 8 |
Wartość netto naszej usługi to: 300 zł - 22,22 zł = 277,78 zł
(Na fakturze z reguły hotele wpisują w pozycji "j.m." - "doba" a w pozycji ilość wpisują
liczbę noclegów. Natomiast w pozycji "nazwa usługi" wpisują "nocleg" lub "zakwaterowanie" a na życzenie gościa uzupełniają wpis o termin pobytu.)
Lp. |
Nazwa usługi |
PKWiU |
J.m. |
Ilość |
Cena jedn.brutto |
Wartość brutto |
VAT (%) |
VAT |
Wartość netto |
1. |
nocleg |
55.10 |
doba |
1 |
300 zł |
300 zł |
8 |
22,22 zł |
277,78 zł |
Ad. 2: śniadanie (PKWiU - 56.10, stawka podatku VAT - 8 %)
Wyliczamy wysokość podatku VAT wg wzoru
WB x SP |
|
25 x 8 |
---------- |
czyli |
--------- = 1,85 |
100 + SP |
|
100 + 8 |
Wartość netto naszej usługi to: 25 zł - 1,85 zł = 23,15 zł
Lp. |
Nazwa usługi |
PKWiU |
J.m. |
Ilość |
Cena jedn.brutto |
Wartość brutto |
VAT (%) |
VAT |
Wartość netto |
2. |
gastronomia |
56.10 |
szt. |
1 |
25 zł |
25 zł |
8 |
1,85 zł |
23,15 zł |
Ad. 3: parking (stawka podatku VAT - 23 %; zgodnie z Rozporządzeniem
Ministra Finansów nie jest wymagany symbol PKWiU na fakturze przy
usługach i towarach opodatkowanych podstawową stawką VAT czyli 23 %)
Wyliczamy wysokość podatku VAT wg wzoru
WB x SP |
|
18 x 23 |
---------- |
czyli |
--------- = 3,37 |
100 + SP |
|
100 + 23 |
Wartość netto naszej usługi parkingowej to: 18 zł - 3,37 zł = 14,63 zł
Lp. |
Nazwa usługi |
PKWiU |
J.m. |
Ilość |
Cena jedn.brutto |
Wartość brutto |
VAT (%) |
VAT |
Wartość netto |
3. |
usługa parkingowa |
|
doba |
1 |
18 zł |
18 zł |
23 |
3,37 zł |
14,63 zł |
9. Podsumowanie usług
Lp. |
Nazwa usługi |
PKWiU |
J.m. |
Ilość |
Cena jedn.brutto |
Wartość brutto |
VAT (%) |
VAT |
Wartość netto |
1. |
nocleg |
55.10 |
doba |
1 |
300 zł |
300 zł |
8 |
22,22 zł |
277,78 zł |
2. |
gastronomia |
56.10 |
szt. |
1 |
25 zł |
25 zł |
8 |
1,85 zł |
23,15 zł |
3. |
usługa parkingowa |
|
doba |
1 |
18 zł |
18 zł |
23 |
3,37 zł |
14,63 zł |
słownie: trzysta czterdzieści trzy złote |
RAZEM |
343 zł |
|
27,44 zł |
315,56 zł |
w tym |
|
zw. |
|
|
|
|
0 |
|
|
|
325 zł |
8 |
24,07 zł |
303,73 zł |
|
18 zł |
23 |
3,37 zł |
14,75 zł |
Do zapłaty |
343 zł |
10. Kwotę do zapłaty wpisujemy cyframi i ponadto obowiązkowo wpisujemy ją także słownie.
11. Forma płatności - (gotówka/przelew) zależy od przyjętych w hotelu zasad
12. Termin płatności - jeśli gość zapłacił gotówką to wpisujemy tą samą datę co
data wystawienia; jeśli płatność jest dokonywana przelewem to wpisujemy dokładną
datę, do której gość ma uiścić wpłatę. Ważne: najistotniejsza na fakturze jest
informacja, czy kwota została zapłacona czy też nie. Jeżeli na fakturze znajdzie
się zapis "zapłacono przelewem" lub "zapłacono gotówką" (zwróć uwagę na czas
przeszły), w żadnym sądzie nie wywalczymy nakazu zapłaty tej faktury.
13. Podpis wystawcy, czyli hotelu. Jak każde pismo także faktura musi być
podpisana. Osoba uprawniona z ramienia hotelu składa na fakturze czytelny podpis
lub podpis oraz imię i nazwisko.
Jeśli na fakturze program do wystawiania faktur automatycznie wstawił nasze imię
i nazwisko to możemy złożyć na niej tylko nasz podpis, nie musimy się podpisać
czytelnie, natomiast, jeśli program nie wstawił naszego imienia i nazwiska
bezwzględnie musimy się na niej podpisać czytelnie.
14. Podpis nabywcy, czyli naszego gościa - nie jest konieczny. Z praktyki jednak
wiemy, że faktury z terminem płatności powinny być podpisane przez kupującego. W
ten sposób od razu mamy dowód, że nabywca skorzystał z naszych usług i musi za
nie zapłacić. Będzie łatwiej udowodnić swoje roszczenia w sądzie. Podpis nabywcy
powinien być czytelny - tak jak i sprzedawcy.
Na fakturach gotówkowych możemy sobie podpis nabywcy darować, choć się niekiedy
przydaje. Na przykład, w przypadku kontroli - faktura z podpisem daje nam
gwarancję bezpieczeństwa; mamy podpis gościa, więc mamy potwierdzenie realizacji
usługi i kwot na fakturze.
wzór faktury - plik pdf
wzór faktury z pozycjami ułatwiającymi dokonanie przelewów zagranicznych -
plik pdf
* * *
1) " ...Jak czytamy w Gazecie Prawnej, od 1 grudnia 2008 r. nie
trzeba na fakturze podawać symbolu PKWiU albo odpowiedniego przepisu przy
sprzedaży w obniżonych stawkach VAT.
Od 1 grudnia 2008 r. weszła w życie obszerna nowelizacja ustawy o VAT (Dz.U.
2008 nr 209 poz. 1320).
Dodatkowo zaczęły obowiązywać nowe rozporządzenia wykonawcze. Są to m.in.
rozporządzenie ministra finansów z 28 listopada 2008 r. w sprawie wykonania
niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 212, poz.
1336), które zastąpiło rozporządzenie o tej samej nazwie z 27 kwietnia 2004 r.
Drugim ważnym dla podatników aktem wykonawczym do ustawy o VAT jest
rozporządzenie ministra finansów z 28 listopada 2008 r. w sprawie zwrotu
podatku niektórym podatnikom, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania
oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od
podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 212, poz. 1337), które zastąpiło
rozporządzenie o podobnie długim tytule z 25 maja 2005 r.
- Od 1 grudnia 2008 r. nie trzeba na fakturze podawać symbolu PKWiU albo
odpowiedniego przepisu, w przypadku gdy do towaru lub usługi ma zastosowanie
obniżona stawka VAT. Konieczność taka istnieje wyłącznie wówczas, gdy
dostarczane towary lub świadczone usługi są zwolnione z VAT, a ustawa lub
rozporządzenie na taki symbol wskazują - wylicza Tomasz Siennicki.
Dodaje, że zamiast symbolu PKWiU można także wskazać przepis ustawy lub
rozporządzenia, stanowiącego podstawę do zwolnienia, albo przepis Dyrektywy Rady
2006/112/WE z 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od
wartości dodanej.
- W przypadku faktur wystawianych w związku z zastosowaniem procedury marży
zamiast oznaczenia faktury jako FAKTURA VAT MARŻA można stosować odesłanie do
przepisów art. 119 lub 120 ustawy o VAT, albo art. 306 lub 313 Dyrektywy 112 -
podpowiada ekspert z Kancelarii Ożóg i Wspólnicy. ..."
źródło:
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/98826,w_fakturze_trzeba_podawac_nowe_dane.html
[hotelarze.pl -
redakcja 24.02.2007, aktualizacja: 15.01.2008, 10.12.2008; 02.02.2012] |